Het dorp Tsumeb

Tsumeb is een oud mijnstadje met een paar bijzondere gebouwen: een aantal kerken, het beroemde 'Minen Hotel' (met veel Duitse gerechten op het menu) en een oud theater. Het centrum heeft een groot park met veel bomen. Namibië heeft een periode van grote droogte dit jaar, maar dit gebied heeft meer regen dan elders en er wordt nog volop water gesproeid.

Sinds het grootste deel van de kopermijn in de jaren '90 gesloten werd, is het stadje een beetje vervallen geraakt, zoals je kunt zien aan het oude zwembad van de gemeente:

Tsumeb Museum

David's moeder, Pat, kwam twee weken logeren en samen deden we alle lokale excursies en we begonnen bij het museum. Het museum in Tsumeb is zeker een bezoek waard! In mijn opinie, is het precies zoals een lokaal museum moet zijn: veel 'rommel' maar ook veel informatie. Oude foto's en kaarten, voorwerpen van verschillende bevolkingsgroepen, de geschiedenis van de mijn (met vele indrukwekkende mineralen), kolonisatie (mega ossenwagen in de zaal), oorlog (paar kanonnen), maar ook speelgoed, voorwerpen van de plaatselijke verenigingen en wat oude postzegels. En een oude stoomtrein:

Meer Otjikoto

Vlak bij Tsumeb liggen twee meren als diepe gaten in de grond. Het is niet geheel duidelijk hoe de meren zijn ontstaan, of ze onder de grond verbonden zijn en hoe diep ze zijn. Veel om over te speculeren dus. Dit is meer Otjikoto:

Meer Guinas 

En een stukje verder rijden via onverharde wegen vonden we meer Guinas:


Helaas stopte de Landrover ermee op de helling naar het meer, maar we werden gered door de lokale boer en de kinderen vonden het fantastisch om achter op het bakkie (zo heet een pickup truck hier) vervoerd te worden.


Als je maar flexibel genoeg bent, kun je van alles een avontuur maken en wat maakt het dan bijvoorbeeld uit of je een picknick houdt aan een mooi meer, of aan de kant van een stoffige weg? 


Hoba

En tot slot de grootste attractie in onze omgeving.... is iets echt buitenaards ... namelijk de de grootste meteoriet ter wereld! Voor de liefhebbers: meer info op Wikipedia.


Reacties